O Piškotkih

Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1) s 15.6.2013 prinaša nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih v računalniku ali mobilni napravi uporabnika.


Kaj so piškotki?
Piškotek je majhna datoteka, ki običajno vsebuje zaporedje črk in številk in se shrani v uporabnikov računalnik ali drugo napravo, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatke o piškotkih, ki jih je shranila v uporabnikov računalnik, in uporabnika tudi prepoznala. Shranjevanje piškotkov je pod popolnim nadzorom brskalnika oz. uporabnika – ta lahko shranjevanje piškotkov po želji omeji ali onemogoči.

Zakaj so piškotki potrebni?
Piškotki so temeljnega pomena za zagotavljanje uporabniku prijaznih spletnih storitev.
Interakcija med spletnim uporabnikom in spletnim mestom je s pomočjo piškotkov hitrejša in preprostejša. Z njihovo pomočjo si spletno mesto zapomni posameznikove preference in izkušnje, s tem je prihranjen čas, brskanje po spletnih mestih pa bolj učinkovito in prijazno.

Katere piškotke uporablja stran inovatio.si?


Spremljanje obiska

Google Analytics – osnovni piškotek za sledenje obiska (_ga) nastavimo pred privolitvijo obiskovalca.

Piškotek  Domena Namen Trajanje Podjetje
_ga inovatio.si Analiza obiska spletne strani 2 leti Google Analytics


Piškotki spletnih storitev

Družabna omrežja in druge spletne storitve, ki jih uporabljamo na strani (npr. vstavljeni YouTube video), za svoje delovanje potrebujejo piškotke. Na naših straneh  lahko nastopajo piškotki teh spletnih storitev:

Piškotek Domena Namen Trajanje Podjetje
* youtube.com omrežna storitev YouTube različno Youtube
         
Nastopajo lahko tudi piškotki drugih družabnih omrežij ali omrežnih storitev. 


Onemogočenje piškotkov

Vi lahko sami odločite, ali boste dovolili shranjevanje piškotkov v vašo napravo. Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v vašem spletnem brskalniku.

Za informacije o nastavitvah za piškotke izberite spletni brskalnik, ki ga uporabljate.

Če piškotke izključite, so lahko nekatere možnosti spletne strani onemogočene.