Opremili smo razvojni center, kjer otroci krepijo svoj potencial

V Prekmurju, natančneje v Dokležovju, je nedavno odprl vrata nov razvojni center Papilio. V centru deluje pet strokovnjakinj različnih profilov, ki stremijo k spodbujanju celostnega razvoja otrok in krepitvi starševskih kompetenc.
 
 
Ekipo je sestavila Valentina Golob, zdravnica pediatrinja, ki si je zamislila center, kjer bi vsi otroci dobili možnost okrepiti svoj potencial. Tako otroci, ki imajo primanjkljaj in potrebujejo dodatno spodbudo, kot tudi zdravi otroci, za katere želimo, da v največji meri izkoristijo svoje danosti. Ob njej v centru delujeta še fizioterapevtki Martina Korošec in Urška Jelen, psihologinja Amadea Gomboc in specialna pedagoginja Jana Nusdorfer Recek.

Golobova je idejo o razvojnem centru začela razvijati leta 2020, ob začetku pandemije. Ideja je zorela in se dopolnjevala, sestavila se je ekipa, lani septembra pa so začeli urejati še prostore. Težnja pri snovanju prostorev je bila s preventivnimi dejavnostmi podpreti področja, kjer se v javnem zdravstvu in šolstvu pojavljajo vrzeli. Strokovnjakinje so programe modificirale in vsaka je iskala dodatne možnosti za področja, na katerih delujejo in kjer v delovnih okoljih opažajo primanjkljaj.

Naše sodelovanje je izhajalo iz dejstva, da morajo otroci, tako s sedenjem kot tudi z gibanjem, vzdrževati pravilno ergonomsko držo. Pravilna drža namreč vzpodbuja različne možganske funkcije. Otroci pa tako ostajajo zbrani, umirjeni in motivirani.

Mislili smo tudi na digitalno podporo, uporaba interaktivnih zaslonov daje otrokom priložnost, da vizualizirajo in dojemajo informacije na način, ki je po naravi bolj usklajen s tem, kako ga človeški možgani obdelujejo.
Študije ugotavljajo, da pogoste skupinske aktivnosti podprte z interaktivno tehnologijo vodijo do 20 odstotkov višjega nivoja v razvoju socialno-čustvenih veščin. Otroci pa z uporabo le-teh bolj samozavestno pristopajo k skupnim debatam in izražajo svoja mnenja.

Pri opremljanju smo bili pozorni na več dejavnikov. En izmed ključnih je bila ergonomija, pomembna pa je bila tudi izbira barv samega pohištva. Barve v prostoru ne vplivajo zgolj na naše razpoloženje. Pomembno funkcijo imajo tudi pri povečanju učne in delovne produktivnosti ter kreativnosti.

 
Prava ergonomska rešitev za sedenje
Da bi zagotovili ergonomsko delovno okolje, tako za terapevte kot tudi za otroke, smo izbrali stole PantoSwing-Lupo. Ti s svojim nagibanjem naprej omogočajo določeno svobodo in olajšajo naravno premikanje telesa, ki je ključno za zdrav razvoj hrbtenice. Stol ima ergonomsko oblikovano lupino, ki daje občutek sedenja na zračni blazini.  PantoSwing-Lupo s široko paleto različnih višin omogoča uporabo različno visokim uporabnikom.


Skupna delovna površina za male in velike 
Kot dodano vrednost smo v delovne prostore vključili stol Level76-Lupo, ki ga lahko uporabljajo različno visoki otroci, hkrati pa lahko ob izvajanju terapij, skupaj s terapevtom, sedijo pri enako visoki mizi. Posebnost tega stolčka je višinsko nastavljiv naslon za nogo, tako si lahko različno visoki otroci nastavijo različno višino naslona in s tem omogočijo telesu pravilno ergonomsko držo. Stolček prav tako omogoča gibanje naprej, daje občutek sedenja na zračni blazini in s tem pospešuje koncentracijo. Stol je stabilen, hkrati pa enostaven za uporabo. Naslon za noge se prestavlja s pomočjo klik sistema, ki ga lahko prestavi otrok sam. 


»Želimo si, da se začnemo zavedati, da je vsak otrok edinstven in vsak ima svoje potrebe.« (Valentina Golob, zdravnica pediatrinja)
 

Rešitev za aktivno delo in učenje
Inovativni stolček Hokki, ki smo ga izbrali za sprostitvene terapije, s svojim nihanjem pri sedenju ustvarja gibanje in izboljšuje ravnotežje. S tem otroci vseh starosti vzpodbujajo osredotočenost, motivacijo in ustvarjalnost. Kar pa je temeljnega pomena pri tovrstnih terapijah v razvojnem centru. 
Stolček je izjemno lahek in stabilen, kar tudi najmlajšim omogoča enostavno uporabo. Hokki telesu omogoča pravilno držo, vzpodbuja naravno dihanje in izboljšuje delovanje možganskih funkcij


»Otroci so različni, so kot metuljčki in me želimo, da razprejo krila ter poletijo.« (Martina Korošec, fizioterapevtka)

Interaktivna rešitev za vse starosti
Izbrali smo interaktivni zaslon serije Smart Board MX. Ta ima vsa potrebna orodja, ki jih v centru potrebujejo za učinkovito delo, pravtako pa zagotavlja 50.000 ur zanesljive uprabe.
Programska oprema zaslona Smart Learning Suite omogoča interaktivno poučevanje, sodelovalne delovne prostore in pripravo aktivnosti, ki temeljijo na igrah. Interaktivni zasloni SMART Board se ponašajo z izjemno nizko porabo energije, kar jim je omogočilo, da so certificirani z Energy Star certifikatom. 


 
Razvojni center Papilio izstopa s svojimi raznolikimi pristopi. Ne osredotoča se zgolj na fizioterapijo, psihološko oporo in diagnostiko. Papilio je celosten in kompleksen center, ki bo z otroki v trenutkih, ko starši ne vedo kako postopati, kam se obrniti, čeprav bi otrokom radi pomagali. Ponujali bodo tako individualne kot tudi skupinske storitve za otroke in starše. »Želimo pokriti celoten kompleks družine, od začetka, ko se partnerja odločita za družino, do obdobja otrokove adolescence,« pravi pediatrinja. Poleg standardnih programov bodo na voljo tudi tematsko usmerjene delavnice in tabori. Zastavljeni programi so prilagojeni različnim starostnim obdobjem. Prav tako bodo podprli navidezno zdravo populacijo. Tudi nadartjeni otroci in športniki potrebujejo podporo. Golobova poudarja: »Če jih ne podpreš v tem, kar potrebujejo, lahko pride do stagnacije ali pa ti otroci pozneje razvijejo neprilagojena, nepričakovana slaba vedenja, saj so na nek način neslišani« 

Strokovnjakinje različnih profilov, ki delujejo v Papiliu niso ničesar prepustile naključju. Tudi pri podobi razvojnega centra ne. Barve v metuljevih krilih, ki se ponovijo tudi v prostorih, se navezujejo na vrednote, h katerim težijo. To so srčnost, razvoj in napredek, celostno zdravje posameznika in strokovnost ter kakovost
 
 
K tem vrednotam smo z našo strokovno in celovito ponudbo zagotovo pripomogli tudi mi. 
Naši izdelki so podprti z različnimi certifikati, njihova kakovost in trajnost pa je pri tovrstnem opremljanju prostorov vsekakor pomembna.