Zakaj so interaktivni zasloni postali nepogrešljiv didaktični pripomoček?

Interaktivni zasloni so rastoč trend in tehnologija, ki omogoča učiteljem, da sodelujejo s svojimi učenci, kot še nikoli do zdaj. Interaktivni zasloni nudijo učencem priložnost, da vizualizirajo in dojemajo informacije na način, ki je po naravi bolj usklajen s tem, kako ga človeški možgani obdelujejo.

Interaktivni zasloni so LCD ali LED zasloni, ki na prvi pogled izgledajo kot veliki TV ekrani, a so v resnici veliko več kot to. Omogočajo namreč dotik in upravljanje s prsti in pisanje/risanje s priloženimi pisali. Upravljate jih lahko kot velik tablični računalnik. Nanje lahko priključite svoje računalnike in tako njihovo uporabnost nadgradite s funkcijami, ki jih ponujajo SMART Board interaktivni zasloni. Vsi SMART Board zasloni imajo 4K UHD ločljivost, kar zagotavlja čiste slike in ostra besedila. V kombinaciji s številnimi izobraževalnimi aplikacijami, razvitimi za pametne telefone in tablice, postane interaktivni zaslon neverjeten pripomoček, da se učenci vključijo, sodelujejo in navdušijo nad učnim procesom.

Najpomembnejše funkcionalnosti interaktivnih zaslonov, ki zagotavljajo uspešno in učinkovito uporabo:
  1. Dotik
SMART Board s svojo patentirano tehnologijo dotika HyPr Touch (Hybrid Precision) zagotavlja izjemno odzivnost in natančnost dotika. Deluje intuitivno – ko se ga dotaknete s pisalom piše, z dlanjo briše in s prstom ureja.
  1. Pisanje
Poleg izjemne odzivnosti in natančnosti interaktivni zasloni SMART Board omogočajo hkratno pisanje večih uporabnikov.
  1. Vgrajen računalnik v slovenskem jeziku
Vgrajen Android računalnik z iQ tehnologijo omogoča uporabo interaktivnega zaslona brez povezovanja računalnika na zaslon. Preprosto vključite zaslon in že lahko pričnete uporabljati aplikacije, kot so spletni brskalnik, digitalna bela tabla, deljenje zaslona mobilnih naprav in pripravljena gradiva v programski opremi SMART Notebook. Vse to v slovenskem jeziku.
  1. Trajnost in varčnost
SMART Board interaktivni zasloni imajo življenjsko dobo 50.000 ur, kar vam zagotavlja več kot 30 let brezskrbne uporabe* in izjemno nizko porabo energije (Energy Star certifikat).
  1. Priložena programska oprema
SMART Learning Suite je tista programska oprema, ki omogoča učiteljem interaktivno poučevanje in podajanje snovi, sodelovalne delovne prostore, pripravo aktivnosti, ki temeljijo na igrah, formativno ocenjevanje in še mnogo več.
 

Zakaj izbrati interaktivni zaslon?

  1. Sodelovalno učenje z interaktivnimi zasloni spodbuja razvoj socialnih veščin
Študija ugotavlja, da pogoste skupinske aktivnosti podprte z interaktivno tehnologijo vodijo do 20 odstotkov višjega nivoja v razvoju socialno-čustvenih veščin. Učenci v takšni učilnici veliko bolj samozavestno pristopajo k skupnim debatam in izražajo svoja mnenja.
  1. Interaktivni zasloni spodbujajo takojšnje sodelovanje
Zmožnost 20 točkovnega hkratnega dotika pomeni, da lahko več učencev hkrati sodeluje in rešuje probleme in naloge. Ustvarjanje sistema za odziv učencev na interaktivnem zaslonu olajša učencem, da sodelujejo v anketah, kvizih, nalogah in igrah ter hkrati analizirajo rezultate v realnem času. V globalni študiji*** je bilo ugotovljeno, da tehnologija, ki omogoča sodelovalno in skupinsko učenje, povečuje verjetnost za uspešno usvojitev snovi za kar 3,4-krat.
  1. Priprava na uro zahteva manj časa in je časovno učinkovitejša
Glede na raziskavo je kar 90% učiteljev (326/363) navedlo, da se je z uporabo interaktivnega zaslona zmanjšal čas priprave na učne ure. Programska oprema SMART Learning Suite ® namreč omogoča enostavno pripravo zanimivih interaktivnih učnih ur.
  1. Izboljšana podpora za vse sloge učenja
Vizualni, slušni in kinestetični načini učenja se vpeljujejo veliko bolj organsko, ko učitelj uporablja interaktivni zaslon. Učitelji lahko vključijo več multi-medijskih virov v eno predstavitev, izvajajo ankete in omogoči učencem neposredno interakcijo.
  1. Interaktivni zasloni SMART Board so energetsko varčni
Interaktivni zasloni SMART Board se ponašajo z izjemno nizko porabo energije, kar jim je omogočilo, da so certificirani z Energy Star certifikatom.


Primerjava z ostalimi tehnologijami
 
Interaktivna tehnologija    interaktivni zaslon SMART Board Komplet interaktivne table in projektorja    Interaktivni projektor
Strošek porabe energije v 5 letih** 1.685 EUR 6.760 EUR 6.625 EUR
Življenjska doba 50.000 ur 5.000 (žarnica projektorja) 5.000 (žarnica projektorja)
Vzdrževanje Ni potrebnega vzdrževanja Vzdrževalni servisi, menjave žarnic, kalibracije in nastavite slike Vzdrževalni servisi, menjave žarnic, kalibracija
Mobilnost da  omejena ne
Moteča senca uporabnika ne da da
Kakovost slike Visoka resolucija (UHD) in svetilnost (400 cd/m²) Omejena ločljivost (do FullHD) in padajoča svetilnost s časom uporabe Omejena ločljivost (do FullHD) in padajoča svetilnost s časom uporabe
Število hkratnih dotikov / uporabnikov do 20 2 2

*pri uporabi 6 ur na dan, ob delovnikih.
**pri 20 učilnicah na šolo in delovanju tehnologije 6 ur na dan ob delovnikih in pri upoštevanju cene elektrike na dan 27.7.2020 (vir: Statistični urad RS)
*** Conducted by Filigree Consulting on behalf of SMART Technologies from December 2015 – January 2016, the study included over 400 education professionals including educators, specialists, administrators and education IT professionals from 32 countries across the globe.