Kako učencem posredovati večje datoteke za učenje doma

Verjamem, da se je že skoraj vsak izmed učiteljev v času poučevanja na daljavo naletel na težavo, da je učencem želel posredovati datoteko, a je bila prevelika za standardno pošiljanje po e-pošti ali objavo v spletni učilnici. Tudi posnetki predavanja so navadno prevelike datoteke.
V nadaljevanju vam predstavljam nekaj možnosti za objavo tovrstnih datotek.

Arnes FileSender
FileSender je storitev, ki omogoča enostavno pošiljanje večjih dokumentov, ki jih zaradi velikosti ni mogoče poslati preko običajne elektronske pošte. FileSender podpira pošiljanje dokumentov do velikosti 100 GB v večini brskalnikov, ki podpirajo tehnologijo HTML5. Pri brskalnikih, ki ne podpirajo HTML5, je omogočeno pošiljanje datotek do velikosti 2 GB. (vir: Arnes)
Obstaja nekaj omejitev storitve, ki jih najdete na naslednji povezavi. Na isti povezavi so prav tako navodila za uporabo.
Dostop do spletnega mesta: https://filesender.arnes.si

Google Drive
Za vse tiste, ki imate šolski Google račun (Gmail) je primerna shramba v oblaku Google Drive. Z Google Računom dobite 15 GB brezplačnega prostora za shranjevanje. Prostor za shranjevanje uporabljajo storitve Google Drive, Gmail in Google Foto, da lahko shranjujete datoteke in e-poštne priloge ter varnostno kopirate fotografije in videe. Če potrebujete več kot 15 GB prostora za shranjevanje, lahko nadgradite na Google One. (vir: Google.com) Navodila za uporabo najdete na naslednji povezavi.
 
OneDrive
OneDrive je brezplačen spletni prostor za shranjevanje, ki ga dobite skupaj z Microsoftovim računom (AAI prijava). Torej je primeren za tiste, ki imate Microsoft račun. Shranite datoteke v mape OneDrive in do njih boste lahko dostopali iz kateregakoli računalnika, tabličnega računalnika ali telefona. (vir: Podpora Microsoft) Navodila za uporabo najdete na naslednji povezavi.
Za uporabo Google Drive (3:04 – 3:40) in OneDrive (3:41 -  sem našla zelo uporaben video posnetek, ki ga je pripravil Arnes, najdete pa ga na naslednji povezavi.
 

DropBox
Je storitev v oblaku za enostaven in praktičen način deljenja datotek. Datoteke in mape, ki so shranjene v oblačni storitvi Dropbox, lahko delimo tudi z učenci, čeprav ne razpolagajo z Dropbox računom. To naredimo tako, da za deljenje namesto mape izberemo povezavo. Navodilo za uporabo najdete na naslednji povezavi.
Dostop do spletnega mesta: https://www.dropbox.com/h
 
Edpuzzle
Okolje služi kot orodje, s katerim lahko video posnetek opremimo s komentarji in vprašanji, na katere učenci odgovarjajo, in tako pripravimo interaktivni video. Odgovori učencev se zabeležijo in so lahko učitelju v pomoč pri spremljanju napredka in razumevanja. Okolje je primerno za preverjanje razumevanja in podajanje teoretičnih vsebin. Varnost in omejitve: Okolje omogoča individualni vpis učencev v razrede in tako omogoča zaprti krog uporabnikov, kar zelo ustreza varovanju osebnih podatkov. Okolje brezplačno ponuja uporabo izdelavo treh interaktivnih videov. S priporočanjem okolja drugim uporabnikom lahko pridobimo dodatne brezplačne interaktivne videe. (vir: SIO)
Dostop do spletnega mesta: https://edpuzzle.com/


 
 
Video posnetek je mogoče objaviti tudi na spletnih portalih kot sta ARNES VIDEO in YouTube.

Arnes video
Za objavo video posnetka se je potrebno prijaviti z AII računom in geslom.
Video je lahko:
  • Javen - Ogled javno objavljenih posnetkov na video portalu je omogočen vsem uporabnikom. Javno objavljeni posnetki so vidni na prvi strani portala in po njih lahko prebiramo s pomočjo iskalnika.
  • Zaseben - Možnost ogleda zasebnih posnetkov se določa preko vpisa dovoljenih AAI računov. Uporabniku z dostopom bo posnetek viden na strani portala, ob robu prikazne slike pa bo vidna ključavnica.
  • Neviden - Nevidni posnetki niso javno prikazani in za ogled potrebujemo poznati spletni naslov posnetka.
Navodila za uporabo najdete na naslednji povezavi.
Dostop do spletnega mesta: https://video.arnes.si/portal/upload.zul

YouTube
Za objavo video posnetka se je potrebno prijaviti z Google računom.
Video je lahko:
  • Javen – video bo javno dostopen
  • Nenaveden – video ne bo viden na spletnem portalu in lahko do videa dostopa vsak s povezavo
  • Zaseben - do videa dostopajo samo osebe, katerim boste video posredovali dovoljenje
 Navodila za uporabo najdete na naslednji povezavi.
Dostop do spletnega mesta: https://www.youtube.com/