Laserski projektor ali projektor z žarnico – razlike, prednosti, slabosti 
Zgodovina
Najprej smo poznali projektorje, ki so imeli kot glavni vir svetlobe vgrajeno žarnico.  Toda vse žarnice niso enake. Prvotne so bile halogenske. Danes pa se v ta namen uporabljajo živosrebrne ultrazmogljive sijalke.
Ker pa so inovacije na področju avdio-vizualne tehnologije neizogibne, se vedno bolj uveljavljajo projektorji, ki za svetlilno telo ne uporabljajo žarnic, ampak laser ali LED tehnologijo.
Za lasersko projekcijo projektorji Optoma posebej uporabljajo laserski fosfor.
 
Kaj je razlika? In kaj izbrati?
 
Projekcija z žarnico
Preizkušene projekcijske žarnice so doživele številne novosti, vključno z izboljšano svetlostjo in podaljšano življenjsko dobo. Življenjska doba teh žarnic je približno 10.000 ur in so učinkovitejše od svojih predhodnic.
Ali je prava izbira projektor z žarnico?
V kolikor se projektor uporablja le občasno na nekaj tednov v šoli pri učnem procesu, morda enkrat na mesec za kakšen filmski maraton ali le na nekaj let za kakšne športne prireditve– verjetno.
Če pogledamo z drugačne perspektive: v varčnem načinu projektor z žarnico omogoča 10.000 ur gledanja ali drugače povedano – ogledamo si lahko približno 18.000 filmov.
 
           
Laserska projekcija
Laserski fosfor, ki ga tovrstni projektorji uporabljajo za predvajanje, je polprevodniška tehnologija brez žarnic. Deluje tako, da modre laserske diode svetijo na vrtljivo rumeno fosforno kolo. Fosfor absorbira modro svetlobo in oddaja svetlo rumeno svetlobo. Nato se ta svetloba zajame in razporedi preko barvnega kolesa, ki ustvari barvne slike.

Je laserski projektor boljša izbira?
Zanesljiva življenjska doba takšnega projektorja je do 20.000 ur. Praktično brez vzdrževanja je njegova zmogljivost 24 ur na dan, 7 dni v tednu in ima izjemno visoko svetilnost. Vse to so tiste lastnosti, ki ta projektor zagotovo postavijo v ospredje. Predvsem pomemben podatek o laserskih in LED projektorjih pa je, da delujejo pri precej nižji temperaturi. Pri projektorju z žarnico traja približno 5 minut, preden se žarnica ohladi in lahko projektor izklopite iz napajanja. Laserski projektorji imajo za to preprost in hitrejši način - tipko vklop/izklop.
Druga prednost laserskega projektorja je za bolj kreativne uporabnike projekcije, ki lahko projektor namestijo pod kotom za pokončne ali talne projekcije.
 
          
DuraCore laser
Za profesionalne postavitve, kot so muzeji, univerze ali potopne sobe, Optomin laser DuraCore združuje vodilno življenjsko dobo laserskega vira svetlobe - do 30.000 ur brez vzdrževanja, z edinstveno zasnovo, odporno proti prahu (stopnja zaščite IP5X ali IP6X).
 
Večbarvni laser
Inovativna večbarvna laserska tehnologija (MCL) doda običajnemu modremu laserju drugi rdeči laser za močno izboljšano barvno zmogljivost.


Povezani produkti

Optoma ZH500UST

4.407,00 € (brez DDV)

5.376,54 € (z DDV)

Optoma X309ST

534,00 € (brez DDV)

651,48 € (z DDV)